Serebral Palsi

Serebral Palsi

Serebral palsi (cerebral palsi) doğuştan gelen bir hastalıktır. Hastalıkla ilgili bir çok yerde kısaltılmış olarak “CP” şeklinde anılmaktadır. Serebral palsinin sebepleri genel olarak doğumsal problemler (zor doğum, düşük kiloda doğum, prematüre bebek), annenin hastalıkları (beyin travması, virüs, enfeksiyon) gibi sayılabilir. Serebral palsinin temel olarak çoğu kaynak ve uzman tarafından kabul edilen dipleji, kuadripleji, hemipleji, athetoid gibi isimlendirilen çeşitleri bulunmaktadır.

Serebral palsi olan çocuklarda bedensel ve zihinsel bazı anomaliler gözlemlenmektedir. Dönme, oturma, yürüme gibi gelişimsel problemler, görme-duyma-konuşma bozuklukları, öğrenme problemleri, mental retardasyonlar, mesane ve bağırsak problemleri, güçsüzlük, spastisite bunlara örnek verilebilir.

Bebek doğduğunda serebral palside görülen bir çok belirti ve bulgu olsa da doğar doğmaz serebral palsi tanısı kesin bir şekilde konulmaz. Bu sebeple çocuk bir yaşına kadar uzmanlar tarafından takip edilerek kesin tanıya varılır. Kesin tanı alan çocuklar ise bir hayat boyu içinde olduğu duruma ve seviyeye göre tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri almaktadır.

Serebral palsi tanısı almış çocuklar birbiriyle aynı durumda değillerdir; çünkü hem çeşitleri hem de seviyeleri farklıdır. Gelişim aşamaları da her çocukta aynı şekilde ilerlemediğinden dolayı iki serebral palsili çocuğu birbiri ile kıyaslamamalıyız. Uzman doktorlar tarafından seviyesi belirlenen bu özel çocukların fizyoterapisti ile yapabileceği tamamen kişiye özel tedavi yolları ve kullanılabilecek farklı çözüm araçları bulunmaktadır.