İşitme Yetersizliği Nedir
İşitme yetersizliği, bir kişinin duyma kapasitesinin normal düzeyin altında olması durumudur. Bu durum, bir kişinin konuşma, çevresel sesler veya diğer sesleri algılama yeteneğini etkileyebilir. İşitme yetersizliği, hafif bir işitme kaybından tamamen işitme yeteneğinin kaybına kadar değişen farklı derecelerde olabilir.
Bir uzman tarafından gerçekleştirilen işitme testinin normalden farklı olması durumunda kişiler işitme engeli tanısı alır. İşitme engeli tanısını takiben çocuğun işitme kaybının özelliklerine göre uygun olarak cihazlandırılması ve cihaza uyum sağlamasına yardımcı olunmalıdır. Ardından kişiye özel bir destek eğitim programı uygulanmaya başlanmalıdır. İşitme engelli bireylerde erken tanı ve erken eğitim; bu bireylerin zihinsel, sosyal ve dil gelişimi açısından oldukça önemlidir.
İşitme yetersizliğinin tanılanmasının ardından çocuklar zaman kaybetmeden bir destek eğitim programından faydalanmalıdır. Destek eğitim programı; sosyal iletişim, okuma-yazma-anlama, matematik, dil gelişimi ve sosyal iletişim modüllerini içerir ve çocuğun ihtiyacına yönelik olarak uzmanlar tarafından destek sağlanır.
İşitme yetersizliği, bireylerin yaşam kalitesini etkileyebilecek bir durumdur, ancak uygun müdahale ve destekle, işitme kaybı olan bireyler aktif bir yaşam sürdürebilirler.
İşitme Yetersizliğinin Sebepleri
- Doğum Öncesi (prenatal) Sebepler: hamilelik sürecinde annenin geçirdiği hastalık ve enfeksiyonlar, kötüye kullanılan maddeler, kan uyuşmazlığı, genetik faktörler vb.
- Doğum Sırası (perinatal) Sebepler: doğum sırasında gelişen komplikasyonlar, bebekte oluşan zedelenme, erken doğum vb.
- Doğum Sonrası (postnatal) Sebepler: çocuklar hastalıkları, sıklıkla tekrarlayan kulak enfeksiyonları, yaralanmalar, kulakta meydana gelen zedelenmeler vb.
İşitme Yetersizliği Türleri
- İletim Tipi İşitme Kaybı: Sesin dış kulaktan iç kulağa iletiminde sorun olması durumudur. Bu, kulak kanalı, kulak zarı veya orta kulaktaki kemiklerle ilgili bir problemden kaynaklanabilir. Genellikle geçici olup, tedavi edilebilir bir durumdur.
- Sensörinöral İşitme Kaybı: İç kulak veya işitme sinirinde meydana gelen bir hasar nedeniyle oluşur. Genellikle kalıcıdır ve işitme cihazları veya koklear implantlarla yönetilebilir.
- Mikst Tip İşitme Kaybı: Hem iletim hem de sensörinöral işitme kaybının bir arada bulunması durumudur.
İşitme Yetersizliğinin Dereceleri
- Hafif İşitme Kaybı: Konuşmayı normal ses seviyesinde duymakta zorluk çekilir.
- Orta Derecede İşitme Kaybı: Yakın mesafeden konuşulan kelimeleri anlamakta zorluk yaşanır.
- İleri Derecede İşitme Kaybı: Yüksek sesleri dahi duymakta güçlük çekilir.
- Çok İleri Derecede İşitme Kaybı: Çevresel sesler ve konuşma büyük ölçüde algılanamaz.